III projekt – Kuchnia regionalna krajów hiszpańskiego obszaru językowego

W dniu 9-ym grudnia trzej uczniowie klasy 2f: Kamil Puczkowski, Jakub Malinowski i Jacek Lewandowski, pod opieką nauczyciela j. hiszpańskiego, p. Woźniak, zaprezentowali dla uczniów grupy hiszpańskiej klasy 1e, swój projekt edukacyjny pod tytułem “Kuchnia regionalna krajów hiszpańskiego obszaru językowego”. W nawiązaniu do zbliżającego się okresu świątecznego, uczniowie przygotowali hiszpański deser “turrón”, tradycyjnie spożywany w Hiszpanii w okresie Bożego Narodzenia. Składnikami są podgrzany miód, prażone migdały oraz beza z białek. Składniki te miesza się w odpowiedni sposób, a następnie schładza w lodówce do uzyskania twardej konsystencji. Uczniowie sami sporządzili w domu ten deser, dokumentując każdy krok zdjęciem, a następnie przynieśli smakołyk do szkoły do degustacji. Ważnym elementem projektu była prezentacja w języku hiszpańskim składników oraz sposobu wykonania deseru, a także oprawa wizualna: zdjęcia dokumentujące przygotowanie potrawy i duży, kolorowy plakat z napisami w języku hiszpańskim. Uczniom bardzo smakował turrón, oraz z ciekawością wysłuchali prezentacji po hiszpańsku.

     

Projekt zakończył się sukcesem.

Szkoła Podstawowa nr 388 im. Jana Pawła II

ul. Deotymy 25/33
01-407 Warszawa

zakocha sie w warszawie na woli

Szkoła Podstawowa nr 388

im. Jana Pawła II

ul. Deotymy 25/33

01-407 Warszawa

tel/fax 22-836-03-41

22-836-37-23

e-mail: sekretariat.sp388@eduwarszawa.pl

www.sp388.com.pl

www.facebook.com/Gimnazjum48/

Skip to content