W dniu 9-ym grudnia trzej uczniowie klasy 2f: Kamil Puczkowski, Jakub Malinowski i Jacek Lewandowski, pod opieką nauczyciela j. hiszpańskiego, p. Woźniak, zaprezentowali dla uczniów grupy hiszpańskiej klasy 1e, swój projekt edukacyjny pod tytułem “Kuchnia regionalna krajów hiszpańskiego obszaru językowego”. W nawiązaniu do zbliżającego się okresu świątecznego, uczniowie przygotowali hiszpański deser “turrón”, tradycyjnie spożywany w Hiszpanii w okresie Bożego Narodzenia. Składnikami są podgrzany miód, prażone migdały oraz beza z białek. Składniki te miesza się w odpowiedni sposób, a następnie schładza w lodówce do uzyskania twardej konsystencji. Uczniowie sami sporządzili w domu ten deser, dokumentując każdy krok zdjęciem, a następnie przynieśli smakołyk do szkoły do degustacji. Ważnym elementem projektu była prezentacja w języku hiszpańskim składników oraz sposobu wykonania deseru, a także oprawa wizualna: zdjęcia dokumentujące przygotowanie potrawy i duży, kolorowy plakat z napisami w języku hiszpańskim. Uczniom bardzo smakował turrón, oraz z ciekawością wysłuchali prezentacji po hiszpańsku.
Projekt zakończył się sukcesem.